ls30box

Recension: Lucid Sound LS30 trådlöst stereo headset

Lucid Sound är nya på marknaden men folket bakom är gamla veteraner inom headsets-marknaden för gamers. Chris Von Huben och Aaron Smith lämnade Tritton för att skapa ett eget företag där fokuset på bra ljud och snygg design skulle bryta barriären mellan gaming headsets och HiFi headsets. Deras förstas headset LS30 är nu släppt, kan det konkurrera med de stora aktörerna som Turtle Beach, Astro och Logitech?

När vi öppnar lådan så ser vi direkt att det är ett premium headset, allt ligger snyggt förpackat och första titten på själva headsetet osar kvalité. Med stora mjuka och sköna öronkåpor och ett mjukt skydd i huvudspännet så sitter de riktigt skönt på huvudet. Själva designen med borstat stål och svarta detaljer påminner mer om ett par HiFi-hörlurar som du köper till din stereo, än en produkt för spel. Till skillnad från många andra headsets på marknaden så sitter de rätt hårt och kommer inte trilla av ditt huvud även om du skulle börja headbanga till din favoritmusik. Min första oro var att de skulle kännas obekväma efter några timmars spelande när de sitter så hårt som de gör. Men efter fem timmars spelande var den oron som bortblåst. Inte heller blev öronen varma, som vissa kuddar av denna typ kan framkalla.

ls30box

Att ansluta allt till din konsol kunde inte vara enklare, du pluggar in en USB-dongle i frontporten på PS4 eller sidoporten på Xbox One, för att sedan ansluta den medföljande optiska kabeln mellan konsolen och donglen. Skulle du koppla till en Xbox One behöver du även ansluta en 3.5mm kabel mellan headsetet och din handkontroll. Detta är en lösning som Microsoft måste börja åtgärda, så man kan slippa alla kablar mellan handkontroll och headset. Till skillnad mot övriga headsets vi provat så är LS30 ett rent stereo headset. Det är inte alla som har krav på surround, utan att man istället värderar en bättre ljudbild. De flest flesta spelen har idag också någon form av virtuell surround så är detta inget negativt. Headsetet kommer med tre olika inställningar; standard, mer bas eller mer diskant, och ingen av inställningarna överdriver valet som vi har sett med några andra headsets vi testat.

En mycket trevlig funktion är att man individuellt kan styra ljudet från spel och chat, en funktion som jag personligen anser ska finnas med på alla medium till high end-produkter i denna kategori. Detta eliminerar problemet som finns med ljudbalansen i chatten på PlayStation 4. Tyvärr så fungerar inställningen på PS4 väldigt dåligt, speciellt om man sitter i ett party med någon som har en dålig mikrofon, men nu är det problemet som bortblåst. Detta styrs genom en stor ratt på vardera öronkåpa. För att mutea antingen din mikrofon eller hela headsetet klickar du bara in ena sidans öronkåpa. Jag hade dock gärna sätt att man bytt ut mute på allt ljud, mot mute från partyt.

ls30lur

Något som många är oroliga över när det kommer till trådlösa headsets är batteritiden. Men det är inget man behöver oroa sig för med LS30, de har en batteritid på nästan 15 timmar. Vilket är det längsta vi sett bland alla headsets vi testat.

När det kommer till mikrofonen har du två alternativ, antingen att använda den inbyggda eller koppla in en boom mic. Tyvärr så är den inbyggda väldigt dålig på ta upp ljud, och trots att man maxat mikrofonljudet så är det alldeles för lågt. Något som t.ex. Sonys headset gör mycket bättre med sin inbyggda mikrofon. Boom-mikrofonen gör ett mycket bättre jobb men saknar aktiv noise cancle. Dock är själva ljudet som den tar upp när du pratar det bästa jag hört bland headsets. Det är riktigt klart och har inga problem med olika s-ljud som många andra produkter lider av.

Efter att ha spelat Destiny varje dag sedan det släpptes med Turtle Beach PX4, och en hel hög andra headsets från Turtle Beach, så vet man hur allt ska låta och man märker snabbt skillnader. Trots avsaknad av virtuellt surround så lyckas LS30 att återge en bra ljudbild. Man kan utan problem uppfatta vapenljud, fotsteg och annat från alla håll och kanter och grundinställningen gör ett bra jobb med att balansera bas och diskant. Nästa spel till rakning är Shinji Mikamis mästerverk Evil Within som verkligen tjänar på att ha ett bra surroundljud i headsetet. Här märker man hur stor skillnad det är med att ha ett headset med riktig surround eller ett stereo headset. Även om man hör ljud runt omkring sig så saknar man den där känslan av rymd i ljudet, men det kan också bero på spelets ljuddesign mer än produkten.

Så kan Lucid Sound LS30 stå upp mot de väl etablerade märkena och produkterna idag? Jag skulle säga att ja det kan det, utan något som helst problem. Du får ett extremt stilrent headset som man inte behöver skämmas över om man skulle koppla in det till sin mobil när man är ute och går. Det i kombination med smarta funktioner och riktigt bra byggkvalité som bara kan matchas med high end HiFi-lurar, och ett ljud som får många andra gaming-hörlurar att skämmas.

Så är du ute efter ett headset som kan kopplas till många olika enheter, plockas med på resan och inte är i behov av surround så är Lucid Sound LS30 det perfekta headsetet för dig.

9

Utvecklare: Lucid Sound
Plattform: PlayStation 4 och Xbox One

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *